Martin

Hey allemaal. Ik ben Martin Dogger. leraar in groep 5 en een echte boekenwurm. Tijdens een zomervakantie ben ik door mijn ouders weleens de stoel ‘uitgetrapt’ om te gaan voetballen met mijn broertje. “Maar mijn boek is nog niet uit” was mijn verweer. “Ja, die is al lang uit want je leest hem al voor de tweede keer”. Inderdaad, zo’n lezer was ik. Stiekem ook, onder deken lezen lang nadat het lampje eigenlijk al uit moest.
Ik vind dan ook dat alle kinderen moeten ontdekken dat verdwalen in de verhalen uit boeken een geweldige ervaring is. De afgelopen jaren ben ik de kinder- en jeugdliteratuur weer meer gaan ontdekken. Tijdens de Pabo heb ik veel gelezen, vervolgens verslofte dat een beetje maar nu is het volle bak.

Mijn twee kinderen thuis zijn besmet met dit leesvirus – “nee, niet lezen nu! Tanden poetsen!” – en ook in mijn klas loopt het inmiddels best goed. Vind ik zelf in ieder geval 🙂

Lievelingsboek
Deze. Vraag. Is. Onmogelijk. Want er is gewoon zo ontzettend veel moois te vinden. 
Maar ja, we gaan toch een poging wagen, en dan wordt het een klein lijstje. Ook niet erg toch? Komt’ie …
Een golden oldie, de Grote Vriendelijke Reus.
Een prentenboek, Boer Boris wil geen feest.
Een informatieboek, Het raadsel van alles wat leeft.
Een nieuw boek, Lampje.

Coen

Hé, ik ben Coen, leerkracht speciaal geïntegreerd onderwijs en een voormalig moeizame lezer. Dit aangezien ik vroeger zelf nooit verder ben gekomen dan AVI-7 (oude stijl). Dit had volgens mijn moeder meer te maken met mijn ademhaling en het hardop lezen i.p.v. van daadwerkelijke leesniveau. En zie hier, uiteindelijk ben ik een groot fan van lezen geworden en voorstander van veel en goed leesonderwijs.

Vroeger las ik nog niet zo veel. Hier en daar eens een leuk boek zoals Abeltje, Achtste groepie tegen het soepie en een boek over koning Arthur. Maar later werd ik pas besmet met het echte leesvirus. Wat ik wel verslond waren stripboeken. Spiderman (Spinneman voor de kenners), Gilles de geus en Rawhide Kid waren toch wel mijn favorieten. En uiteindelijk op latere leeftijd ben ik veel meer gaan lezen. Klassiekers, young-adult, romans. Tegenwoordig ben ik altijd wel in voor een goede roman of thriller.

Lievelingsboek
Het is wellicht meer een guilty pleasure maar het is vooral een boek wat ik met rode wangetjes ‘s avonds als kind in beb heb gelezen en mij altijd bij is gebleven: Rauzer van Peter-Jan Rens. Dat zo’n intens avontuur in een boek stond. Mijn hoofd kon het niet aan. En door the Hobbit ben ik wel (in tegenstelling tot anderen) wel in het fantasy-genre getrokken.

Naomi

Hoi, ik ben Naomi, leerkracht groep 8, leescoördinator bovenbouw en auteur/tekstschrijver/columnist. Al mijn hele leven lang spelen boeken een grote en belangrijke rol in mijn leven; van pure ontspanning tot leren en de wereld beter begrijpen #vanboekenkrijgiknooitgenoeg.
Mijn kleuterdochter is ook al besmet met het leesvirus; bij de bibliotheek en de kinderboekwinkel zijn we bekende gezichten. Van ijskoude Scandinavische thrillers tot heldhaftige oorlogsverhalen, van luchtige romantische tussendoortjes tot hoogstaande literatuur en heel veel kinderboeken: ik lees alles wat los en vast zit. Behalve fantasy #datisnietzomijnding #hpnee #sorrylusanne 😉

Mijn persoonlijke missie? Van alle leeshaters in de klas booklovers maken. En, schouderklopje voor mezelf, dat lukt aardig!

Lievelingsboek
Dat kun je niet vragen! In elke genre heb ik wel een paar favorieten. Niet te doen. Toch eentje noemen? Oké, ‘Tin Toeval’ van Guus Kuijer. Een klassieker. Bij ‘Het geheim van het nachtegaalbos’ van Lucy Strange en ‘Stork’ van Koos Meinderts moest ik huilen. Dat zegt ook genoeg.

Lusanne

Hoi, ik ben Lusanne, leerkracht groep 6, MT-lid en procesbegeleider van mijn leerteam en moeder van een vijfjarige! 

Op jonge leeftijd had ik AVI-uit en las in groep 5 al de thrillers zoals ‘De babysitter’ en ‘Het strandhuis.’ Ik houd van spanning en mysteries, maar ook boeken waar je van gaat nadenken of tranentrekkers.

Wat ik graag zou zien is dat kinderen, jongeren en ook volwassenen zien wat lezen hen kan brengen! 

Lievelingsboek
Alle delen van Harry Potter, maar vanaf deel 5 wordt het pas echt spannend. Toch Naomi 😉?

Esther

Hoi, Ik ben Esther en een kleine 15 jaar leerkracht in het basisonderwijs.

Mijn loopbaan begon in het speciaal basisonderwijs waar ik heb lesgegeven aan moeilijk lerende  kinderen. Momenteel werk ik parttime als leerkracht groep 4, geef ik samen met Naomi Smits lezingen over: ‘Leesbevordering in de klas. Doen wat werkt, maar wat doen wij?’ Ik ben ook leescoördinator van de onder/middenbouw op een basisschool in De Meern. Moeder van een zesjarige zoon en een zevenjarige dochter.

Ik heb een passie voor boeken en hockeyen en van jongs af aan zit lezen in mijn bloed. Als kind liep ik rond met een boek onder mijn arm. Zonder boeken ging ik de deur niet uit! 

Lievelingsboek
Oh, dat zijn er echt heel veel.Moeilijk om te kiezen. Voor nu zijn dat,  Films die nergens draaien, Jij mag alles zijn, Drakeneiland en Twitch. Vroeger was ik groot fan van de Harry Potter reeks, Blauwe plekken en het Geheim van Rotterdam. De Neehoorn vind ik momenteel een fantastisch prentenboek, maar ook Stork lees ik ieder jaar voor in groep 4.